Gröt av råg och malt

Denna fluffiga gröt av råg och malt är en underbar kombination av surt och sött. Det tar lite tid, men smaken är givande. Servera till exempel med mjölk och sötade lingon.


8 servings tillrättningstid 1,5 h + kylning

  • 1½ l vatten
  • 3-5 dl lingon
  • 3 dl grovt fullkornsmjöl
  • 1 dl Mämmi och brödmalt
  • 1-2 dl socker
  • en nypa salt
  • lingon och mjölk för att servera
finska och svenska produkter My Eat Nordic

Gör så här

Värm mjölken och blötlägg den färska jästen i den ljumma mjölk. Tillsätt salt och sötningsmedel; sirap, honung eller socker. Blanda vetemjölet till degen och Mät upp vatten och lingon i en stålkittel. Koka upp och tillsätt rågmjöl och malt lite i taget och vispa kraftigt med en visp.

När gröten kokar upp igen, sänk värmen och låt den sjuda försiktigt i cirka en timme. Rör om kraftigt under simringen. Krydda den färdiga gröt med salt

Låt gröten svalna i lugn och ro, helst till nästa dag. Först i rumstemperatur, sedan i kylskåp.

Vispa den kylda grötgrynen med en elektrisk mixer tills den är fluffig och glansig, ca 15 minuter. Ju längre du vispar, desto fluffigare blir gröt. Servera med lingon och mjölk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen